Близько 10 бібліотек Харківщини знищені внаслідок війни, 215 перебувають в окупації.

З 706 бібліотек, які є у Харківській області, 215 перебувають в окупації.

Про це "Українському радіо Харків" розказала директорка Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Наталя Шостко.

На 1 січня 2022 року в області функціонували 706 бібліотек. Це і маленькі, і великі, сільські, міські, селищні. 215 опинилися в окупації. На жаль, це досить велика цифра. І в нас ще певна кількість бібліотек, хоча і не в окупації, але в зоні активних бойових дій, це близько 40 бібліотек. Наприклад, Циркунівська громада, там всього 3 бібліотеки: в Циркунах, Черкаських Тишках і Руських Тишках — ми навіть уявити не можемо, що там зараз", — розповідає Шостко.

За її словами, на Харківщині поширена практика, коли бібліотеки розміщують у місцевих будинках культури, а їх часто обстрілюють росіяни.

У Лозовій та Дергачах бібліотеки були у будинках культури, куди влучили ракети. Деякі публічні бібліотеки могли розташовуватися при школах чи поряд, а школи в нас теж дуже обстрілюють", — говорить Наталя Шостко.

Читайте також: Наслідки обстрілів Харкова: пошкоджена будівля бібліотеки Короленка.

Наразі відомо про близько 10 бібліотек, які постраждали внаслідок війни.

Згоріла майже до тла бібліотека в Барвінковому, це була головна бібліотека громади. Після обстрілів почалась пожежа і бібліотека вигоріла практично повністю. В перші дні війни була зруйнована міська бібліотека в Ізюмі, коли був ракетний обстріл п’ятиповерхівки в центрі міста, саме перший поверх будівлі — це 2 бібліотеки – для дорослих і для дітей. Пошкоджені бібліотеки в передмістях Харкова, зокрема, у Вільхівській громаді. Постраждали, з тих, що ми знаємо — близько 10, але зараз важко уявити, що з бібліотекою в Козачій Лопані чи Прудянці, там, де активні бойові дії", — каже директорка бібліотеки.

Життя бібліотек в окупації

Наталя Шостко каже, що спілкується з колегами на окупованих територіях, з їх розповідей знає, що в місцевих бібліотеках складають списки книжок українською мовою і видані після 1991 року.

Це роблять колаборанти по завданню окупантів, складають списки на вилучення цих книжок. Я навіть не уявляю, що залишиться в цих бібліотеках, бо перед тим, як створювалися громади, у публічних бібліотек було завдання актуалізації бібліотечних фондів і, щоб вони у громади йшли, наш термін такий, "почищеними", щоб не було старої літератури, морально застарілої… Якщо і залишалося щось радянське, то це були якісь класики, те, що можна віднести до ядра бібліотечного фонду. А загалом від баласту бібліотеки позбавилися в процесі передачі з районів до громад. Років 10 тому були великі поповнення бібліотечних фондів українськими книжками, було що і по 200 тисяч книг отримували на область. Коли ці території будуть звільнені, є ризик, що ми втратимо фонди й отримаємо тільки приміщення", — говорить Наталя Шостко.

Як живуть бібліотеки на простої

За словами співрозмовниці, на 1 червня на Харківщині 220 бібліотек були на простої і близько 300 працювали.

Немає коштів на фінансування. Це проблема, з якою всі стикаються. Але можу сказати, що навіть ті бібліотеки, де бібліотекарі на простої, досить багато з них працюють. Люди не хочуть втрачати читачів, зараз у деяких громадах, населених пунктах більше стало людей, багато дітей і це теж можливість і залучити читачів, і проводити різноманітні заходи", — говорить Шостко.

У Близнюках бібліотекарі також на простої. Загалом у громаді 28 бібліотек та 33 співробітники, розповідає головна спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту Близнюківської селищної ради Ганна Моргулія.

Вся мережа збережена, всі бібліотекарі працюють, але в умовах воєнного стану заклади культури працюють не повний робочий день, на 2/3. Така форма роботи зараз майже в усіх закладах культури сходу. Намагаємося зберегти життя та здоров'я наших працівників і було так вирішено, що вони на простої. Але вони все одно працюють проводять заходи, розповідають про свята, роблять книжкові виставки, як, наприклад, до Дня української державності", — каже Моргулія.

За її словами, найбільшим попитом у бібліотеках громади користуються книжки українських авторів та українською.

Багато почали цікавитися українською історією", — говорить Ганна Моргулія.

Джерело інформації: "Суспільне. Харків"
Марія Солодовнік
Роман Кривко